Már 30 éve segítünk!

Technikai    számunk:

0114

Az Ember részei

Valószínűleg már te is feltetted a kérdést magadnak, hogy ki vagy Te valójában. A Szcientológiában úgy hisszük, hogy az Ember három részből áll. Először is van egy test. A test az Ember szervezett fizikai elrendeződése vagy anyaga, akár élő, akár halott.

Aztán van az elme, amely lényegében képekből áll.

Végül, a legeslegfontosabb rész a thetán (lélek). A thetán nem egy dolog. Ő a dolgok teremtője. Thetán nélkül nem lenne elméje vagy éltetője a testnek. Test vagy elme nélkül viszont a thetán még mindig élő és eleven.

A Szcientológiában úgy tartjuk, hogy a személy nem egy test, nem az elméje, hanem egy thetán, azaz szellemi lény.

A thetán úgy használja az elmét, mint egy irányítórendszert saját maga és a fizikai univerzum között. Az elme nem az agy. Az agy a test része, és nem határozza meg az intelligenciát. Ezt egy kapcsolótáblához hasonlíthatjuk. Ha valaki azt mondaná, hogy egy telefonos kapcsolótábla határozza meg a vállalat intelligenciáját, az olyan lenne, mintha azt mondanánk, hogy az agy alkotja a személy intelligenciáját. Ez egyszerűen nem igaz. Az agy egyszerűen egy vezeték, ami – egy telefondróthoz hasonlóan – üzeneteket hordoz.

Az elme összegyűjti a thetán gondolatainak, következtetéseinek, döntéseinek, megfigyeléseinek és érzékeléseinek feljegyzéseit teljes létezése során. A thetán használja az elmét az élet és a fizikai univerzum kezelésében. A test (beleértve az agyat is) a thetán kommunikációs központja. Ez egy fizikai tárgy, nem a lény önmaga.

A thetán a forrása minden teremtésnek, és magának az életnek. Most először vált teljesen nyilvánvalóvá az ember története során, hogy a szellem halhatatlan, és jóval nagyobb képességekkel rendelkezik, mint amit ez idáig jósoltak neki.

A thetán testből való exteriorizációja lehetővé teszi a spiritualizmusban, miszticizmusban és hasonló területeken elképzelt célok megvalósulását.

A thetán létezésének felismerése lehetővé teszi a képességben és tudatosságban elért nyereségeket. Ezek olyan javulások, amelyek nem érhetők el olyan praktikákban, amelyek csak egy testnek, és ezáltal a fizikai univerzum korlátainak teljesen kiszolgáltatott dolognak tartják az embert.

A Szcientológiában viszont közvetlenül a thetánnal foglalkozunk, magával a szellemi lénnyel, vagyis veled. A jobbítás ilyenfajta megközelítése megnövekedett szellemi szabadságot, az egyéni intelligencia és képesség növekedését eredményezi, továbbá az élet bármely területét tisztán érthetővé teszi.

Az elme részei

L. Ron Hubbard felfedezte, hogy az elmének két nagyon jól megkülönböztethető része van. Az egyik az analitikus elme, amelyet az egyén tudatosan használ, és amelynek tudatában van. Az elmének ez a része az, amelyik gondolkodik, adatokat figyel meg, emlékezik rájuk és problémákat old meg. Standard memóriabankjai vannak, amelyek a mentális képmásokat tartalmazzák, és az ezekben a bankokban lévő adatokat használja fel arra, hogy túlélést támogató döntéseket hozzon.

Van azonban két dolog, amiről úgy tűnik – de csak úgy tűnik –, hogy felvételre kerül a standard memóriabankokban: a fájdalmas emóció és a testi fájdalom. Az erős fájdalom pillanataiban az analitikus elme tevékenysége felfüggesztődik, és az elme másik része, a reaktív elme lép működésbe.

Amikor egy személy egészen tudatos, teljes mértékben az analitikus elme végzi az irányítást. Amikor az egyén teljesen vagy részben „öntudatlan”, a reaktív elme teljesen vagy részben közbelép. „Öntudatlanságot” okozhat például egy baleset sokkja, az operációnál használt altatószer, egy sérülés fájdalma vagy egy betegség delíriuma.

Amikor egy személy „öntudatlan”, a reaktív elme pontosan rögzíti az esemény összes érzékletét, beleértve azt is, hogy mi történik vagy hangzik el a személy körül. A reaktív elme az összes fájdalmat is rögzíti, és az ilyen mentális képmásokat a saját bankjaiban tárolja, amelyek elérhetetlenek a személy tudatos felidézése számára, és nem állnak a közvetlen befolyása alatt. Úgy tűnhet, hogy egy baleset során elájult személy öntudatlan, és hogy nincs tudatában a körülötte történő dolgoknak, ám valójában a reaktív elméje szorgosan rögzít mindent a jövőbeni használat céljára.

Az emberi elme anatómiájáról és működéséről további tudást szerezhetsz a Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című könyvből.

Scroll to Top